Sobodajalci niso soodgovorni za prekrške svojih gostov

V začetku septembra je časnik Finance objavil novico, da je policija oglobila sobodajalko iz Lesc, ker naj ne bi preverila, kako dolgo je njena gostja preživela v Sloveniji. Sobodajalka naj bi eno noč v enem izmed svojih apartmajev gostila bolgarsko državljanko, katero je po zakonu vpisala v knjigo gostov in podatke tudi posredovala policiji. Policija naj bi jo oglobila, ker je ugotovila, da je bila Bolgarka med bivanjem pri sobodajalki v Sloveniji že več kot 90 dni, kar naj bi sobodajalko naredilo za sokrivo. Zakon bi namreč, po pisanju Financ, morala poznati in v takem primeru bi morala gostu odreči gostoljubje.

hotel

Primer je sprožil številne polemike in to upravičeno, saj so se pojavila tudi vprašanja ali bodo v prihodnje sobodajalci primorani začeti »vohljati« za svojimi gosti. Vse le zato, da bi se ognili kazni.

Tudi mi smo se o tem dogodku pozanimali pri policiji in jih povprašali, če bi v prihodnje sobodajalci potrebovali tudi pisno izjavo gostov, da ne bivajo v Sloveniji več kot 90 dni. S policije so nam odgovorili, da bi bila tovrstna izjava odveč oz. celo nezakonita, saj sobodajalci, po njihovem, nimajo nobene zakonske podlage za ugotavljanje kršitev Zakona o tujcih, ki so jih storili njihovi gostje.

Dodajajo tudi, da so preučili zgoraj omenjeni primer in da pod nobenim pogojem ni mogoče sobodajalki očitati prekrška, saj predpisi ne določajo, da bi sobodajalci lahko sami preverjali zakonitost bivanja. Tudi zato posledično ne morejo biti soodgovorni za prekrške storjene s strani njihovih gostov. Imajo pa seveda druge obveznosti (prijavljanje gosta na policijo v 12ih urah od prijave, …).

Kot kaže gre torej za še en primer, ki je povzročil pravo razburjenje in tudi manjšo zmedo med ljudmi. Za sobodajalce je najpomembnejše, da lahko mirno in brez dodatnih obveznosti svoje delo opravljajo nemoteno še naprej.

Izšla je nova številka epublikacije ProGOST – kratkočasnik za sobodajalce

ProGOST-sep-2014V tokratni številki smo obujali spomine na 1. svetovno vojno, saj letošnje leto poteka v znamenju 100 obletnice.

Prav tako mineva že 2000 let od nastanka Emone in velja za eno največjo znamenitost Ljubljane. Podali smo nekaj predlogov, kako lahko izkoristite omenjena dogodka in ponudite vašim gostom več oz. kam lahko usmerite vaše goste in jim pričarate posebno doživetje.

Vse več ljudi se odloča za bivanje v naravi. Kaj današnji turisti pričakujejo od kampov in kako izbirajo med ponudbo?

Opravili smo intervju z g. Srečko Rozmanom (Kamp Smlednik), ki zatrjuje, da je kampiranje prav gotovo ena izmed turističnih dejavnosti, ki spada med najhitreje rastoče načine preživljanja dopusta.

Prijetno branje vam želimo!

 

Izšla je nova številka ePublikacije ProGOST

Prva številka naše publikacije ProGOST je bila izjemno dobro sprejeta. Tako so se na publikacijo odzvali številni turistični delavci, hotelirji, gostinci, turistične kmetije, in seveda sobodajalci. Hvala za vse pohvale!
2. številka e<publikacije ProGOST, kratkočasnik za sobodajalce
Pred vami pa je že druga številka ePublikacije ProGOST, kjer smo pod drobnogled vzeli prihajajočo zakonodajo, ki obeta predvsem novosti v boju proti sivi ekonomiji in predvideno elektronsko uporabo gotovinskih blagajn. Kot trenutno kaže bodo morali sobodajalci, kot tudi seveda ostali obrtniki in podjetniki prav kmalu začeli voditi blagajne oziroma elektronsko evidenco izdajanja računov.

Bili smo v Pivolah na strokovni konferenci BIOUŽITEK. Seznanili smo se z aktualnimi temami na področju ekološkega kmetijstva.

Preberite si zakaj je zdravstveni turizem priložnost. Opravili smo intervju z dr. med. spec. Andrejem Stare.

Prijetno branje vam želimo!

eRevija za sobodajalce

Konec preteklega leta, natančneje v mecenu novembru je številne sobodajalce in turistične kmetije presenetila izjemno zanimiva in vsebinsko zelo pestra publikacija v elektronski obliki z imenom ProGOST. Publikacija je nastala predvsem na željo sobodajalcev, ki se pri svojem poslovanju srečujejo s številnimi izzivi.

Sobodajalci in turistične kmetije so tako dobile prvi uradni elektronski medij, ki jim bo služil za pomoč pri spremljanju slovenske zakonodaje in evropskih direktivah. ePublikacija ProGOST bo tako bralce obveščal o vseh zakonskih spremembah in zahtevah, ki nastajajo predvsem v smeri boja proti sivi ekonomiji, uvajanju novih zakonskih zahtev o poročanju in podobno.

Velik del vsebine je namenjen tudi primerom dobrih praks v domačem in tujem okolju. Svojo dejavnost lahko tako predstavi vsak, ki meni, da lahko ponudi nekaj drugačnega zanimivega in atraktivnega. Za predsezonsko obdobje načrtujemo skok v evropski in celo globalni prostor. Na poti je namreč katalog ProMOTOR v katerem bodo predstavili številne sobodajalce in ostalo turistično ponudbo. V ta namen smo že pripravili kampanjo na Socialnih omrežjih in spletno oglaševanje, ki ga bomo zagnali v prihajajočih mesecih.

Majhna skupnost z velikimi cilji: Intervju z g. Jankom Peterman, predsednikom TD Gorje

Spoznajte prijatelje iz TD Gorje, ki že od leta 1946 v svoj majhen, a izjemno slikovit kraj, privablja goste iz celega sveta. Kot nam je zaupal predsednik društva g. Janko Peterman je največja skrivnost v skupnosti v kateri sodelujejo prav vsi.

Kakšne prednosti imajo člani vašega društva?

Člani društva imajo poleg tega, da lahko sodelujejo pri upravljanju in vodenju , neomejeno prost vstop v sotesko Vintgar. Sobodajalci v Gorjah, ki so naši člani, pa lahko po znižani ceni nabavijo karte za vstop v sotesko in jih ponudijo svojim gostom.

Koliko članov ima vaše društvo?

Že nekaj let se število članov skupaj z turističnim podmladkom giblje okrog 100 članov.

Kako ste organizirani?

Društvo ima vse predpisane organe, poleg tega pa še gospodarja soteske, kateri je odgovoren za to, da je soteska vedno prehodna in varna .

Katere so največje znamenitosti v vašem okolišu?

Kot sem že omenil, je v Gorjah najbolj poznana soteska Vintgar. Obiščejo jo turisti z vseh koncev sveta. To so poleg Evropejcev tudi zelo veliko Izraelcev, Korejcev in Kitajcev, Indijcev, skratka svet v malem.

Ste se zaradi njih organizirali v društvo?

Dejansko zgodovina društva sega v leto 1946, ko je bilo po vojni potrebno narediti sotesko zopet prehodno in primerno za obisk.  Prvič je bila odkrita leta 1891, ko sta jo preplezala takratni gorjanski župan g. Jakob Žumer in blejski fotograf in kartograf Benedikt Lergetporer. Z nekaj posnetki sta vzbudila zanimanje takratnega turistično razvijajočega se Bleda in v  dveh letih nabrala dovolj denarja, da so z težkim in nevarnim delom naredili mostove in poti skozi sotesko. Slovesna otvoritev je bila avgusta 1893, torej pred 120 leti. S sotesko je upravljalo Blejsko olepševalno društvo in se skoraj vsako leto srečevalo s hudimi poškodbami mostov in plazovi. Zato je bila med II. svet. vojno prepuščena propadanju, po vojni pa jo je novoustanovljeno Turistično društvo Gorje zopet uredilo in zanjo skrbi še danes.

Kdaj imate vrhunec sezone?
Soteska je odprta nekje od sredine aprila (odvisno od vremena in škode, ki jo na mostovih za seboj pustita zima in sneg) do konca oktobra. Največ obiskovalcev pa je seveda v drugi polovici julija pa vse tja do praznika Marijinega vnebovzetja, ko jih naštejemo tudi do 1500 dnevno.
Kakšna je bila letos in kaj pričakujete do konca letošnjega leta?

Letošnja sezona bo zelo podobna lanski, s katero smo bili izredno zadovoljni. Do konca  je sicer še nekaj več kot mesec dni vendar menimo, da bomo ob lepem jesenskem vremenu dosegli število 90 000 obiskovalcev.

Kot predsednik društva so verjetno pred vami še številni izzivi, nam morda zaupate katere izmed njih?

Seveda vsako leto največ skrbi namenjamo soteski. Poti morajo biti varne pred padajočim kamenjem in v ta namen jih zaščitimo z mrežami. Tudi parkirišče, katerega smo v zadnjih letih odkupili, moramo malo urediti (parkiranje je seveda brezplačno). Prizadevamo pa si tudi pridobiti Status društva, ki deluje v javnem interesu.

V Gorjah nimamo le soteske Vintgar. Tu je še Pokljuška soteska, dolga približno 2 km, ki se vije po strugi Ribščice od Krnice v osrčje Pokljuke. Skoznjo se pride do Mrzlega studenca. Tu je prehod prost.

Urejenih je tudi nekaj tematskih poti, od katerih bi najbolj izpostavil po želji  vodeno Miklavževo pot in kolesarske poti.
Imate kakšen prijateljski nasvet za ostala društva v SLO?

Kdor se prostovoljno ukvarja z čimerkoli, ne gleda na stroške in porabljen čas, čuti v sebi neko zadovoljstvo. Tu je še druženje in občutek pripadnosti. To je moto prostovoljstva.

Tudi sam ste sobodajalec?

Ne, zaenkrat se še nisem odločil, da bi del svoje hiše oddal tujcem, čeprav vedno bolj razmišljam tudi o tem.

Ste eden izmed uporabnikov sistem ProGOST. Kaj vas je najbolj prevzelo v tem sistemu?

V razgovoru s sobodajalci v Gorjah sem prišel do zaključka, da je sistem ProGOST prijazen do uporabnikov, zelo pregleden in se ga zelo hitro naučiš in navadiš.

Bi ga priporočili tudi ostalim?

Seveda ga priporočam ostalim, saj je kvalitetna in točna evidenca gostov osnova za točno obračunavanje in prijavljanje gostov.

Inovativna rešitev ProGOST vse bolj priljubljena pri slovenskih sobodajalcih

Dolgo časa je veljalo, da so sobodajalci pri opravljanju svojega dela podvrženi sistemu ročnega vodenja knjige gostov, kar je za veliko večino pomenilo tudi zamudno in nepriročno predajanje podatkov v fizični obliki na policijo. Vodenje evidence gostov med policijo, občino in SURS-om je velikokrat pripeljalo do nejevolje sobodajalcev, saj so zgubljali dragoceni čas za urejanje birokratskih poslov.

V podjetju PRONET Kranj, so pred letom dni zato razvili aplikacijo ProGOST, ki združuje vse opcije potrebne sobodajalcu na enem mestu. Enostavna aplikacija, ki deluje po sistemu »zaženi in posluj«,  s klikom posreduje odgovornim organom države vse potrebne prijave in poročila. Sobodajalcu hkrati omogoča boljši vpogled na poslovanje in zasedenost sob.

ProGOST je bil razvit v sodelovanju in partnerstvu z občinskim inšpektoratom Jesenice, odgovornim za nadzor sobodajalskih kapacitet in zavodom Gostoljubnost slovenskih domov (GSD) – to pomeni, da rešitev ustreza vsem zakonskim zahtevam in standardom, oblikovana pa je s ciljem poenostaviti in pospešiti delo sobodajalcev.

Po več kot letu dni obstoja ProGOST-a so številni uporabniki navdušeni, njihovo število pa se iz dneva v dan povečuje. Izjave o zadovoljstvu prepričajo, da je uporaba programa enostavna tudi za tiste, ki nimajo dovolj računalniškega znanja:

»Prihranili si boste veliko časa, ker s prijavo gosta praktično naredite že vse: vpis v knjigo gostov, prijava gostov na policijo, izračun TT in priprava poročila za statistiko. In kar je najbolj pomembno – ne bo napak!« (Ivanija Sosič, Apartma Hiša Sosič, Portorož)

»Z uporabo spletne aplikacije ProGOST smo več kot zadovoljni, saj smo prihranili na stroških in času. Uporaba elektronske knjige gostov je veliko bolj pregledna od papirne različice, saj lahko hitro dostopamo do iskanih podatkov…. Je zelo enostavna za uporabo, tudi za tiste, ki niso vešči dela z računalnikom.«, je dejal g. Bojan Valjavec, direktor Prenočišča Valjavec, Kranj.

V PRONET-u ne počivajo in želijo program še bolj približati uporabnikom. V ta namen so  uporabnikom zagotovili možnost pošiljanja elektronskega ali SMS sporočila preko sistema, kjer se sobodajalci lahko svojim gostom zahvalijo za gostovanje, jih ponovno povabijo ali pa obveščajo o svoji ponudbi. Tako lahko tudi sami poskrbijo za dodatno promocijo in povečanje obiskov.

Da so na pravi poti potrjuje tudi dejstvo, da je bila aplikacija ProGOST v letu 2012 uvrščena v finalni izbor za nagrado EuroCloud Slovenija 2012 v kategoriji Najboljši primer uporabe storitve v oblaku v gospodarstvu. Svoje poslovanje v letošnji sezoni širijo tudi na hrvaški trg.

Dodatne informacije obiščite spletno stran ProGOST.

ProGOST slovenska inovacija podjetja PRONET Kranj

Spletna rešitev ProGOST je namenjena vsem manjšim sobodajalcem, ki želijo hitro, enostavno in pregledno vodenje knjige gostov. Je odlična rešitev za prijavo gostov, njihovo evidenco, prijavo gostov na policijo ter poročanje turistične takse na občino. ProGOST je rešitev v oblaku, ki podjetju  omogoča enostavnost poslovanja ter znižanje stroškov poslovanja.
Aplikacija deluje po sistemu »zaženi in posluj«. Gosta ob prihodu vpišete v aplikacijo samo enkrat, saj so dogodki celotnega poslovanja med seboj povezani. Na ta način se izognete možnim napakam pri vnosu podatkov. Knjiga gostov se izpiše na »klik«, tako boste tudi ob obisku inšpektorja hitro razpolagali z iskalnimi podatki ogostu. Omogočena je tudi spletna povezava do aplikacije eGost na policijo. Podatki o prijavah gostov se v elektronski obliki pošiljajo na policijo na način, skladen s standardi IS policije (ITSP). Hkrati je na voljo zakonsko predpisan obrazec za mesečno poročanje turistične takse na občino, ki se glede na podatke samostojno izpolni. Tako privarčujete na času in denarju. ProGOST je slovenska inovacija podjetja PRONET Kranj, d. o. o.
več na: ProGOST – elektronsko vodenje knjige gostov