Sobodajalci niso soodgovorni za prekrške svojih gostov

V začetku septembra je časnik Finance objavil novico, da je policija oglobila sobodajalko iz Lesc, ker naj ne bi preverila, kako dolgo je njena gostja preživela v Sloveniji. Sobodajalka naj bi eno noč v enem izmed svojih apartmajev gostila bolgarsko državljanko, katero je po zakonu vpisala v knjigo gostov in podatke tudi posredovala policiji. Policija naj bi jo oglobila, ker je ugotovila, da je bila Bolgarka med bivanjem pri sobodajalki v Sloveniji že več kot 90 dni, kar naj bi sobodajalko naredilo za sokrivo. Zakon bi namreč, po pisanju Financ, morala poznati in v takem primeru bi morala gostu odreči gostoljubje.

hotel

Primer je sprožil številne polemike in to upravičeno, saj so se pojavila tudi vprašanja ali bodo v prihodnje sobodajalci primorani začeti »vohljati« za svojimi gosti. Vse le zato, da bi se ognili kazni.

Tudi mi smo se o tem dogodku pozanimali pri policiji in jih povprašali, če bi v prihodnje sobodajalci potrebovali tudi pisno izjavo gostov, da ne bivajo v Sloveniji več kot 90 dni. S policije so nam odgovorili, da bi bila tovrstna izjava odveč oz. celo nezakonita, saj sobodajalci, po njihovem, nimajo nobene zakonske podlage za ugotavljanje kršitev Zakona o tujcih, ki so jih storili njihovi gostje.

Dodajajo tudi, da so preučili zgoraj omenjeni primer in da pod nobenim pogojem ni mogoče sobodajalki očitati prekrška, saj predpisi ne določajo, da bi sobodajalci lahko sami preverjali zakonitost bivanja. Tudi zato posledično ne morejo biti soodgovorni za prekrške storjene s strani njihovih gostov. Imajo pa seveda druge obveznosti (prijavljanje gosta na policijo v 12ih urah od prijave, …).

Kot kaže gre torej za še en primer, ki je povzročil pravo razburjenje in tudi manjšo zmedo med ljudmi. Za sobodajalce je najpomembnejše, da lahko mirno in brez dodatnih obveznosti svoje delo opravljajo nemoteno še naprej.

Komentarji

  1. Vse kar je navedeno v vašem članku je še kako res. Poleg vsega pa je absurdno, da lahko policija (vsaj nekateri njeni deli, ki se imajo očitno za bogove), piše oz. zaračunava kazni, ki niso vzgojne pač pa uničujoče! Naj si bo kakršenkoli že prekršek, policija v nobeni NORMALNI državi ne piše kazni v višini 10’000 ali celo več Eurov ! To je presedan in BANANA država ter še bolj BANANA policaji, ki si to dovoliijo in to ne glede na zakon tudi če tak obstaja! V tem primeru bi morali vprašati zakonodajalca, če je “pri sebi!?” kajti vse kar je več od nekaj sto € bi obvezno morala biti pristojnost sodišča oz sodnikov za prekrške! Policija pač ne more sama določati višine kazni, ki lahko človeka, ki opravlja dejavnost porine v bankrot s celo družino vred!
    Zadeve je nujno potrebno raziskati, samovoljne policaje kaznovati oz. suspendirati, zakonodajalca pa javno degradirati oz. poizvedeti kdo je to predlagal, če je in zakon spremeniti na način, da bo prijazen delovnim ljudem in vzgojen za kršitelje, ne pa jih uničil!

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahtevana polja so označena *

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>