Majhna skupnost z velikimi cilji: Intervju z g. Jankom Peterman, predsednikom TD Gorje

Spoznajte prijatelje iz TD Gorje, ki že od leta 1946 v svoj majhen, a izjemno slikovit kraj, privablja goste iz celega sveta. Kot nam je zaupal predsednik društva g. Janko Peterman je največja skrivnost v skupnosti v kateri sodelujejo prav vsi.

Kakšne prednosti imajo člani vašega društva?

Člani društva imajo poleg tega, da lahko sodelujejo pri upravljanju in vodenju , neomejeno prost vstop v sotesko Vintgar. Sobodajalci v Gorjah, ki so naši člani, pa lahko po znižani ceni nabavijo karte za vstop v sotesko in jih ponudijo svojim gostom.

Koliko članov ima vaše društvo?

Že nekaj let se število članov skupaj z turističnim podmladkom giblje okrog 100 članov.

Kako ste organizirani?

Društvo ima vse predpisane organe, poleg tega pa še gospodarja soteske, kateri je odgovoren za to, da je soteska vedno prehodna in varna .

Katere so največje znamenitosti v vašem okolišu?

Kot sem že omenil, je v Gorjah najbolj poznana soteska Vintgar. Obiščejo jo turisti z vseh koncev sveta. To so poleg Evropejcev tudi zelo veliko Izraelcev, Korejcev in Kitajcev, Indijcev, skratka svet v malem.

Ste se zaradi njih organizirali v društvo?

Dejansko zgodovina društva sega v leto 1946, ko je bilo po vojni potrebno narediti sotesko zopet prehodno in primerno za obisk.  Prvič je bila odkrita leta 1891, ko sta jo preplezala takratni gorjanski župan g. Jakob Žumer in blejski fotograf in kartograf Benedikt Lergetporer. Z nekaj posnetki sta vzbudila zanimanje takratnega turistično razvijajočega se Bleda in v  dveh letih nabrala dovolj denarja, da so z težkim in nevarnim delom naredili mostove in poti skozi sotesko. Slovesna otvoritev je bila avgusta 1893, torej pred 120 leti. S sotesko je upravljalo Blejsko olepševalno društvo in se skoraj vsako leto srečevalo s hudimi poškodbami mostov in plazovi. Zato je bila med II. svet. vojno prepuščena propadanju, po vojni pa jo je novoustanovljeno Turistično društvo Gorje zopet uredilo in zanjo skrbi še danes.

Kdaj imate vrhunec sezone?
Soteska je odprta nekje od sredine aprila (odvisno od vremena in škode, ki jo na mostovih za seboj pustita zima in sneg) do konca oktobra. Največ obiskovalcev pa je seveda v drugi polovici julija pa vse tja do praznika Marijinega vnebovzetja, ko jih naštejemo tudi do 1500 dnevno.
Kakšna je bila letos in kaj pričakujete do konca letošnjega leta?

Letošnja sezona bo zelo podobna lanski, s katero smo bili izredno zadovoljni. Do konca  je sicer še nekaj več kot mesec dni vendar menimo, da bomo ob lepem jesenskem vremenu dosegli število 90 000 obiskovalcev.

Kot predsednik društva so verjetno pred vami še številni izzivi, nam morda zaupate katere izmed njih?

Seveda vsako leto največ skrbi namenjamo soteski. Poti morajo biti varne pred padajočim kamenjem in v ta namen jih zaščitimo z mrežami. Tudi parkirišče, katerega smo v zadnjih letih odkupili, moramo malo urediti (parkiranje je seveda brezplačno). Prizadevamo pa si tudi pridobiti Status društva, ki deluje v javnem interesu.

V Gorjah nimamo le soteske Vintgar. Tu je še Pokljuška soteska, dolga približno 2 km, ki se vije po strugi Ribščice od Krnice v osrčje Pokljuke. Skoznjo se pride do Mrzlega studenca. Tu je prehod prost.

Urejenih je tudi nekaj tematskih poti, od katerih bi najbolj izpostavil po želji  vodeno Miklavževo pot in kolesarske poti.
Imate kakšen prijateljski nasvet za ostala društva v SLO?

Kdor se prostovoljno ukvarja z čimerkoli, ne gleda na stroške in porabljen čas, čuti v sebi neko zadovoljstvo. Tu je še druženje in občutek pripadnosti. To je moto prostovoljstva.

Tudi sam ste sobodajalec?

Ne, zaenkrat se še nisem odločil, da bi del svoje hiše oddal tujcem, čeprav vedno bolj razmišljam tudi o tem.

Ste eden izmed uporabnikov sistem ProGOST. Kaj vas je najbolj prevzelo v tem sistemu?

V razgovoru s sobodajalci v Gorjah sem prišel do zaključka, da je sistem ProGOST prijazen do uporabnikov, zelo pregleden in se ga zelo hitro naučiš in navadiš.

Bi ga priporočili tudi ostalim?

Seveda ga priporočam ostalim, saj je kvalitetna in točna evidenca gostov osnova za točno obračunavanje in prijavljanje gostov.

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahtevana polja so označena *

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>